Haptotherapie en Corona

Officieel bericht van de beroepsvereniging VVH: Update praktijkvoering tijdens de lockdown 

Eerder hebben we een nieuwsitem verstuurd dat we niet op de lijst met contactberoepen staan die open mogen blijven tijdens de lockdown tot 19 januari. 

In dit bericht hebben we ruimte gelaten om de cliënt live te zien met behoud van 1,5 meter afstand. Naar aanleiding van verder overleg met de CBZG en andere beroepsorganisaties, en bestudering van de lijst, kunnen we de lijst en de besluitvorming vanuit de wetgeving maar op één manier vertalen: 

We staan niet op de lijst van uitgezonderde contactberoepen en vallen met alle collega’s uit de andere complementaire therapieën niet onder de beroepen die open mogen blijven. Ook niet wanneer er op 1,5 meter afstand wordt gewerkt. We staan hier vanzelfsprekend niet achter maar vallen helaas buiten de boot. Uiteraard blijft er de mogelijkheid om via (beeld)bellen een alternatief voor een live sessie aan te bieden wanneer nodig of wenselijk.  

Kunnen we hier iets tegen doen?  

We hebben o.a. een juridische vraag uitstaan of er vanuit de Wkkgz een gegronde reden is om hiertegen te ageren. Daarnaast gaan we kijken of we georganiseerd of vanuit de VVH bezwaar kunnen maken. De ervaring is echter vanuit de eerste coronagolf, dat de invloed op reeds gevormd beleid gering is en de reactiesnelheid van de overheid laag is. Geen reden om dit niet te proberen maar we willen de verwachtingen wel in een reëel kader plaatsen.

Kortom wederom moeten we als beroepsgroep door een moeilijke periode heen na al een moeizaam praktijkjaar. Laten we hopen dat de lockdown op 19 januari beëindigd wordt en we weer aan de slag mogen.  

Mochten er er nieuwe ontwikkelingen zijn dan houden we jullie vanzelfsprekend op de hoogte.